Get Adobe Flash player


Uitgebreid zoeken

Wachtwoord vergeten?
Gebruikersnaam vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier

Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.

Wilt u het laten doen?

logo

Huismuis (Mus Musculus Linnaeus)

De wetenschappelijke benaming van de Huismuis is "Mus Musculus Linaeus".

UIterlijk: De huismuis is lichtbruin tot donker grijs en de buik is lichter van kleur, er komen van allerlei kleur varianten voor ook albino`s, ze hebben een slanke bouw, grote oren, kraalogen en een spitse kop. Een lange dunne staart welke even lang of langer is dan het lichaam. De volwassen huismuis is 7 tot 10 cm. lang en weegt 15 tot 30 gram.

Ontwikkeling: Het leven van een huismuis duurt 1 à 2 jaar, waarin het wijfje 6 tot 10 worpen van ongeveer 6 tot 10 jongen ter wereld brengt. Deze jongen worden kaal en blind geboren en de zoogperiode duurt 3 weken, na 2 maanden zijn de jongen geslachtsrijp en kan alles weer over nieuw beginnen. De uitbreiding van een populatie huismuizen is sterk afhankelijk van het voedsel aanbod en de ruimte/nestgelegenheid.

Leefwijze: De huismuis heeft een enorm aanpassingsvermogen ze passen bijvoorbeeld hun vacht aan , aan de temperatuur, kan goed klimmen en springt ongeveer zo`n 30 cm. hoog, zijn of haar reuk is hun belangrijkste zintuig en ze zien dus heel slecht. Actief zijn ze bij voorkeur snacht`s, dan gaan ze voedsel zoeken, de huismuis is een alleseter met voorkeur voor granen, peulvruchten, noten, en vetrijke spijzen, ze hebben 3 tot 5 gram per dag aan voedsel nodig. Hun schuilplaatsen en nestplaatsen zullen in de buurt zijn van het eten bijvoorbeeld onder vloeren, op zolders, achter beschietingen, meterkasten onder keukenblokken enz.enz. Een familie huismuizen heeft een territorium waarin ze geen andere familie dulden, er bestaat een pikorde in zo`n familie waarin een dominant mannetje de dienst uitmaakt. Een territorium wat vrij komt door een verdelgingsactie zal snel weer ingenomen worden door een andere familie huismuizen, tenzij er voldoende gedaan wordt / is aan weringsmaatregelen. Het opzoeken en dichtmaken van gaten en kieren waardoor huismuizen naar binnen kunnen komen is dus erg belangrijk.

Schade: De schade welke huismuizen in een bedrijf kunnen aanrichten is aanzienlijk, wanneer u een familie huismuizen binnen uw bedrijf heeft kunnen er verschillende schades optreden: Ziekte door besmetting, knaagschade, vervuiling door ontlasting en buiksmeer, irritatie door hun aanwezig. De huismuis is een drager van verschillende soorten ziekten, een paar voorbeelden zijn paratyfus, ziekte van weil en salmonella, deze ziektes en anderen kan hij of zij overbrengen door bijvoorbeeld over het bestek heen te lopen of voedsel zelf te besmetten, u gaat vervolgens eten en wordt ziek. De huismuis is een knaagdier, dit houdt onder andere in dat hun voortanden door blijven groeien en het dus van levens belang is dat ze blijven knagen om hun tanden op maat te houden, dit doen daadwerkelijk overal aan, bijvoorbeeld draden, kabels, hout en elektra e.d. wat enorme storingen of kortsluiting kan geven.Huismuizen hebben een hele slechte sluitspier en poepen en piesen overal waar ze lopen wat een behoorlijke bevuiling en stank kan opleveren, ook hebben ze een onder hun buik een bepaald soort smeer "buiksmeer"wat je te zien krijgt op veel belopen paden en routes, dit is dan een bruin/zwart spoor.

Bestrijding: De bestrijding van huismuizen bestaat uit drie elementen namelijk: Hygiëne, weringsmaatregelen en bestrijding met chemische middelen en met vallen. De hygiëne is enorm belangrijk, wanneer u ervoor zorgt dat uw bedrijf netjes opgeruimd en schoon is ook achter de koelkast en het fornuis e.d. dan heeft de huismuis een minimum aan voedsel en aan nest en schuil ruimten. Weringsmaatregelen zijn net zo belangrijk want wanneer er een bestrijding heeft plaats gevonden tegen huismuizen en er gebeurt niets aan de gaten en kieren waardoor de huismuizen binnen komen dan komt er vrijwel direct een nieuwe familie muizen binnen, dus op zoek gaan naar gaten en kieren in bijvoorbeeld de meterkast, onder de wasbak gaat meestal een afvoer de vloer onder en andere doorvoer openingen nakijken en dichtmaken. Bestrijding van de huismuizen die dan al binnen zitten is noodzakelijk en kan met muizenklemmen en muizenvergif op basis van graan, haver of vet. U kunt dit het beste laten doen door een goed ongediertebestrijdingsbedrijf, bijvoorbeeld Hexapoda Ongediertebestrijding vof., wanneer u hier informatie over wilt hebben vul dan het onderstaand formulier in en mail dit dit naar ons en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een op maat gemaakt ongediertebestrijdingsplan te maken met u en voor uw bedrijf.